Datering

Tabakspot

Gedraaide tabakspot met deksel

Gedraaide tabakspot met deksel. Pot is gemaakt van donker zwart geverfd hout, waarin decoratieve rand van afwisselend lichte en donkere stukken fineer. Bodem is erin gelijmd. Het deksel is bekroond met een gedraaide knop bestaand uit verschillende kleuren hout. De pot is aan de zijkant beschadigd. Binnenkant beplakt met papier.

Identificatie
Titel
Tabakspot
Objectnummer
003262
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • rookgerei
  Gereedschap, apparatuur, en benodigdheden oorspronkelijk gemaakt om te worden gebruikt voor de verzorging, (persoonlijke) hygiëne of voor het verbeteren van iemands uiterlijk.
 • tabakspot
  Stenen, metalen, houten of aardewerken pot om tabak in te bewaren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2667
Werk
Hoogte
22 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • draaien (draaibank)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 oktober 1951
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen