Datering
Maker Onbekend

Zilveren elfstedenkruisje.

Zilveren Elfstedenkruisje. Vorm van een Malthezer kruis met in het midden het geëmailleerde wapen van Friesland en in de band daar omheen 'De Friesche Elf Steden'.
Elfstedenkruisjes worden uitgereikt aan deelnemers aan de Elfstedentocht. Dit kruisje was van ene Tichelaar. De eerste Tichelaar die in de uitslagen voorkomt eindigde als nummer 100 in de tocht van 1933. Hij was afkomstig uit Uithuizen.
Literatuur: - Johannes Lolkama, De tocht der tochten, Utrecht 2006, p. 80

Identificatie
Titel
Zilveren elfstedenkruisje.
Objectnummer
FSM-1984-198
Objecttype
  • Medailles
    Algemene benaming voor de geslagen, gegraveerde of gegoten en aan beide zijden versierde metalen draagpenning, verstrekt alsonderscheiding, erepenning, prijs, beloning of aandenken. Hangt niet zelden aan een lintje. Bij de medaille kan een geschreven of gedrukte aankondiging behoren.
  • Schaatsprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003824
Over
Onderwerpen
  • Elfstedentochten
Werk
Breedte
2.5 cm
Hoogte
cm
Lengte
2.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Emaille
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden