Datering
Maker Onbekend

Drilboor.

Drilboor of pompschroevedraaier. Links en rechts te gebruiken.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990) - Van Dale, Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, 1976

Identificatie
Titel
Drilboor.
Objectnummer
FSM-1986-330
Objecttype
  • Drilboren
    Boor met kern. die zowel links- als rechtsom kan draaien. De boor is daarom voorzien van een V-vormige punt. Het draaien werd vroeger bewerkstelligd door een snaar die enkele malen rond de spil was gewikkeld. Het los om de boorspil geschoven handvat wordt naar beneden gedrukt. waarna de snaar zich in omgekeerde richting om de spil windt en het handvat weer omhoog wordt getrokken. Op die manier wordt tijdens het boren een pompende beweging gemaakt. Al in de 18de eeuw werd de draaiende beweging bewerkstelligd door een handvat neer te drukken en omhoog te halen langs een spiraalvormige spil. Wordt ook pompboor genoemd. niet te verwarren met de lange boren. die voor het maken van houten pompbuizen bestemd waren.
  • Schroevendraaiers
    Schroevendraaiers zijn handgereedschappen voor het indraaien en losmaken van hout- en metaalschroeven met ingezonden of halfronde koppen. Er zijn schroevendraaiers in vele soorten, maten en typen in gebruik.
  • Boren
    Werktuig met aan het uiteinde een smal puntje waarmee draaiende een rond gat gemaakt kan worden in een harde stof. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003742
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
42.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Materiaal
  • Staal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden