Datering
Maker Onbekend

Kop en schotel van Chinees porselein.

Kop en schotel van Chinees porselein met in Nederland over het onderglazuurblauw aangebrachte decoratie van bloemkorfjes en chinese wachthuisjes in rood, groen en goud, zogenaamd Amsterdams bont.
Amsterdams bont is porselein uit China dat in Nederland (niet alleen in Amsterdam, maar ook in Delft) werd overgeschilderd, waarbij geen rekening werd gehouden met de decoratie eronder. Amsterdams bont was goedkoper dan het porselein dat in China van een meerkleurige decoratie was voorzien.

Identificatie
Titel
Kop en schotel van Chinees porselein.
Objectnummer
FSM-1985-366
Objecttype
  • koppen en schotels
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003466
Werk
Hoogte
4.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA