Datering
Maker Onbekend

Reddingsboei van de reddingboot Hilda te Lemmer.

Reddingsboei. Cirkelvorm. Wit met vier rode banden. Aan de banden is een rond touwwerk bevestigd.
De reddingsboei is afkomstig van de reddingboot Hilda van Lemmer. Jouke Poelstra (oom van de schenker) was opstapper op deze reddingboot. Hij schonk de reddingsboei aan Romke Poelstra (de schenker) die hem van circa 1965 af heeft gebruikt op zijn kajuitzeilschouw. Bij de verkoop van de schouw in 1998 behield hij de reddingsboei en schonk die aan het museum.
Schenker Romke Poelstra (1930-1999) was werkzaam bij de mast- en blokmakerij van Sybren Kuipers aan de Eerste Oosterkade te Sneek. Van 1980 tot en met 1991 was hij conciërge in het Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
Reddingsboei van de reddingboot Hilda te Lemmer.
Objectnummer
FSM-1998-352
Objecttype
  • Reddingsboeien
    Een boei is een drijvend lichaam met grote variatie aan vormen en doeleinden. (Wikipedia)
  • Reddingsmiddelen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001709
Over
Onderwerpen
  • Reddingboten
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
  • Kurk
    De buitenste schors van een eik, Quercus suber, die groeit in mediterrane landen. Kurk wordt gebruikt om onder andere stoppen voor flessen en drijflichamen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden