Datering

Petroleumstel

Geëmailleerd geel petroleumstel bestaande uit 4 onderdelen. Het onderdeel met 1 brandpit is wit geëmailleerd. In de periode 1880-1930 werd in het zuiderzeegebied vooral gekookt met petroleumstellen en fornuizen. Dankzij de komst van stadsgas, butagas en later aardgas verdween het petroleumstel uit de keuken. Een petroleumstel bestaat uit een geëmailleerd reservoir voor de petroleum, waarin één of meer pitten hangen: katoenen banden die de petroleum opzuigen van onderen en die aan de bovenkant werden aangestoken. Het reservoir is afgedekt met een geëmailleerde plaat met gleuven voor de pitten. Hierop staat een opzetstuk met kijkvenster en een rooster voor een pan of ketel. Als je de pit omhoog draait, gaat de vlam harder branden en meer warmte afgeven. Draai je de pit diep genoeg naar beneden, dan dooft de vlam.

Identificatie
Titel
Petroleumstel
Objectnummer
R000432
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • petroleumstel
  Een petroleumstel of oliestel (in spreektaal ook wel peteroliestel) is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas is deze wijze van koken praktisch geheel verdwenen. (wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-96026
Werk
Hoogte
21 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • email (materiaal)
  Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden