Datering

Onderzetter voor theelicht

Opengewerkt metalen onderzetblaadje met aardewerken blad wit met blauw. Interieurs uit Bunschoten-Spakenburg waren, vergeleken met die in veel andere Zuiderzeeplaatsen, relatief bescheiden en sober gedecoreerd. Functionele objecten werden niet uitbundig versierd, en zeker niet met drukke, kleurrijke beschilderingen. De schoonheid van de objecten zat hem in de vorm, die af en toe geaccentueerd was met een kleurverschil, een enkel decoratief detail, of houtsnijwerk.

Verzilverd? opengewerkt onderzetblaadje met aardewerken blad wit met blauw.

Identificatie
Titel
Onderzetter voor theelicht
Objectnummer
R007240
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • dienblad
    Dienbladen konden dragers zijn van bijbelse voorstellingen of met christelijke symboliek. Ze werden niet alleen gebruikt in kerken, pastorieën en kloosters maar ook in de huizen van gelovigen.
  • onderzetter
    Platen, matjes of kleine ondiepe borden, meestal rond en gebruikt om een oppervlak te beschermen tegen krassen of beschadiging door hitte of vocht. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-92204
Werk
Breedte
16 cm
Hoogte
4 cm
Lengte
16 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • keramisch product
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 24 juni 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Spakenburg
  • Oosthuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Medewerker ZZM

Trefwoorden