Datering
Maker onbekend

Vest

De voorpanden", een mouwloos vestje met sluiting van voren, is een kledingstuk waarvan de voorpandjes (stikkies of skroossies), van vuurrood baai zijn. Het in of uit de rouw zijn heeft geen uitwerking op de keuze van deze felrode stof. Baai is nu eenmaal rood en wordt door de Markers niet meer als een kleur ervaren. De keuze welke kleur voor ruggetje en koor gebruikt wordt, wordt wel bepaald door het al dan niet in de rouw zijn van de draagster. Zwart, blauw, paars en groen zijn kenmerkend voor het in de rouw zijn in verschillende graden. De voorpanden werd over het rijk bewerkte rijglijf aangetrokken, waardoor er van dat kledingstuk weinig te zien was. Wellicht is dit de rede waarom de voorpanden in de loop der jaren steeds korter is geworden. Al voor de W.O.II kromp de lengte en daarmee ook de lengte van de bauw, die erover heen werd gedragen. Uiteindelijk reikte de lengte van het kleding- stuk niet veel verder dan net onder de buste.

Voorpanden: mouwloos vest, sluiting middenvoor, rood baaien voorpanden en zwart ruggetjesgoed, afwerking met zwart en blauw wollen koor met wit rubbetje en spiegeltje en effen zwart koor, gevoerd met een grauwe molton, voor zware rouw.

Identificatie
Titel
Vest
Objectnummer
007369-03
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • vest (kleding)
    Een vest is een open of dichtgeknoopt kledingstuk voor het bovenlijf dat oorspronkelijk tot over de heupen hing, maar steeds verder omhoog kroop. Een vest kan mouwen hebben of mouwloos zijn. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-89301
Werk
Breedte
45.0 cm
Lengte
40.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 augustus 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden