Datering
Maker Wilhelmus Jippe Alphonsus Mol

Waterputs

Waterputs gemaakt als examenwerkstuk door de vader van de schenker, de heer Mol. Hij werkte als zeilmaker bij de SMN (Stoomvaart Maatschappij Nederland).

Waterputs van bruin zeildoek met aan de rand en onderkant touwwerk, ook het hengsel is van touw.

Identificatie
Titel
Waterputs
Objectnummer
026253
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • aker (emmer)
    (Koperen) emmer, (in 't bijz.) putemmer.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-86090
Werk
Hoogte
25 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Wilhelmus Jippe Alphonsus Mol (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • zeildoek
    Zeildoek (ongekeperd linnen of katoen) is een sterk weefsel dat kan worden gebruikt als schildersdoek of bedoekingsmateriaal. In het Engels heet het duck (eend) omdat het waterafstotend is.
  • touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Techniek
  • Naaien
    1. Door middel van naald en draad iets bewerken. 2. Met garen, touw of lijn vastmaken. 3. Met lange nagels aan elkaar spijkeren.In het algemeen te gebruiken voor het samenvoegen van materialen met draad, touw of andere fijne draad met een naald of een priem. De betekenis overlapt met 'stikken'. (AAT-Ned)
  • Knopen (verbinden)
    Knopen is een techniek waarmee textiel met een open structuur wordt gemaakt. De draden worden met bepaalde intervallen vastgezet door middel van een knoop of een vorm van twijnen of weven. Een eenvoudig voorbeeld van deze techniek is een visnet.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 26 juli 2012
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen