Datering
Vervaardiger Crown

Hulleplooimachine

Plooimachine voor hullen

Plooimachine voor hullen van ijzer met koperen plooirollen en handvat van hout, en twee verwarmingsstaafjes. Onderaan zit een beugel om het apparaat op tafel vast te kunnen zetten. Op de voet staat de tekst; CROWN/ PAT. NOV.2.1875 JULY 3. 1877/ REISSUED MARCH 23 1880.

Identificatie
Titel
Hulleplooimachine
Objectnummer
004882
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
 • plooibout
  IJzeren bout waarmee men plooien in mutsen strijkt.
 • textielbewerkingsgereedschap
  Gereedschap gebruikt voor het maken van, of het werken met, textiel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-815
Werk
Breedte
34.0 cm
Hoogte
21.0 cm
Diepte
20.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Crown (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 3 juli 1954
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen