Datering

Kerktijdenplank

Kerktijdenplank

Kerktijdenplank van hout met gesneden krulversieringen. Bovenaan is het jaartal 1791 ingekerfd, onderaan staat; I een uitgesneden hartje G. In een frame op het plankje is bedrukt papier geschoven waarop de aanvangstijden van de diensten met de dienstdoende predikanten van verschillende kerkgemeenten staan vermeld.

Identificatie
Titel
Kerktijdenplank
Objectnummer
009122
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kerkgang
  Het ter kerke gaan.
 • religieuze activiteit
  Activiteit in religieus verband of met een religieus doel; kerkelijke plechtigheid, protocol of ritueel van een religie e.d.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8091
Werk
Breedte
13.5 cm
Hoogte
33.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 28 februari 1972
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen