Datering
Vervaardiger onbekend

Halsdoek voor man

Het doekje van de man (jongen), bestaat uit een lapje geruite katoen, de helft van een vierkant dat langs de diagonaal is doorgeknipt. Evenwijdig aan deze diagonaal worden vier plooitjes ingevouwen en vastgezet, of het doekje wordt opgerold en het ontstane rolletje platgeknepen. De propperige dikte die men bij deze wijze van "vouwen" verkrijgt, wordt vaak ondervangen door het afknippen van de punt die op de rug valt. Dit afknippen wordt soms zo ver doorgevoerd dat er van het eigenlijke doekje niet veel meer overblijft dan een strook van ongeveer 12 cm.;Het doekje is uit de rouw gemaakt van een kleurig rood geruit katoentje. Voor bijzondere gelegenheden geeft men de voorkeur aan een antieke stof, veelal een uit Indie geimporteerd ruitje, het zogenaamde "bontje".;In de rouw is het halsdoekje donker geruit, groen, paars, zwart, of ook wel gestreept. Bij zware rouw is het doekje echter geheel zwart.

Geruite katoen, donkererblauw met rood en wit, smalle strook langs de diagonaal van de stof geknipt, gevouwen, initialen S.I. in prentletters in lichtgroen, voor in de rouw

Identificatie
Titel
Halsdoek voor man
Objectnummer
020652
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7066
Werk
Breedte
10 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 11 maart 1987
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen