Datering
Maker onbekend

Kaper

Volendamse meisjes droegen tot ongeveer twaalf jaar ’s winters op het hoofd een kaper over hun zwarte ondermuts. Deze muts met kraag gaf de meisjes warme bescherming tegen de winterkou. Een kaper is een gehaakte, wollen muts van zwarte sajet, rondom versierd met korenblauwe pompoenen. Voorop het hoofd stond rechtop een gevuld, vierkant kussentje met linten en knoopjes en ronde hoeken, waardoor de kaper er grappig uitziet. De korenblauwe pompoenversiering langs de randen versterkt dat nog. De kraag van de kaper sloot rond de hals en was eveneens versierd met kleine, blauwe pompoenen. Toeristen die in de winter Volendam bezochten en de meisjes bij het uitgaan van de school tegenkwamen, fotografeerden de kapers graag.

Gehaakt van zwarte wol, bestaat uit 4 stuk- ken, 1 kraag- 1 midden- en 2 zijstukken, boven op het middenstuk een kussentje, geheel rondom van blauwe wol pompoenen, op het kussentje linten en knoopjes, blauwe draden met zwart sajet als een koord in horizontale en verticale lijnen op de muts aangebracht, in de nek 2 pompoentjes.

Identificatie
Titel
Kaper
Objectnummer
B000816
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kaper (hoofdbedekking)
  1) vrouwen- of kindermuts met een afhangende, nek en schouders en gedeeltelijk ook de borst bedekkende strook.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6449
Werk
Breedte
32.0 cm
Lengte
44.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
 • Gehaakt (handwerktechniek)
  Textieltechniek waarbij lussen met elkaar verbonden worden, gebruik makend van een enkele draad of koord en een enkele haaknaald.(AAT)Textile construction involving the interlocking of looped stitches, employing a single cord or strand of yarn and a single hooked needle.(AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 30 maart 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen