Datering

Keelband

De hoofdbedekking (kinderkap) die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot zijn 7e jaar, bestaat in volgorde van onderen af uit de volgende onderdelen:; a - de onderhul; b - de blinker d - orenkap met keelband; c - de hullekap e - bovenmuts met keelband; De orenkap en de bovenmuts worden beiden door middel van een keelband op hun plaats gehouden. Ze worden met spelden vastgestoken bij de oren. De twee buitenste derde delen van de keelbanden zijn rondom overstoken met festonsteken, voor de orenkap met rood, voor de muts met zwarte zijde. Op de uiteinden staan de initialen in rood of zwart. Alleen voor het "opkleden" en "de doop", worden Friese letters gebruikt, voor daags prentletters. De keelband voor de orenkap wordt later niet meer gebruikt.; Vanaf 1965 wordt het meisjesmutsje (de gehele kinderkap) ook doorde vlowassen vrouw gedragen.

a - Twee reepjes dubbelgenomen wit linnen, d.m.v. een derde stukje aan elkaar gezet, initialen J.J. op beide helften in rood in prentletter, voor daags; b - twee reepjes dubbelgenomen wit linnen, d.m.v. een derde stukje aan elkaar gezet, beide delen bijna geheel met rood gefestonneerd, initialen J.J. in rood.

Identificatie
Titel
Keelband
Objectnummer
003095
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • band (strook textiel)
  • keelband
    Band of lint aan een muts, uniformpet of dameshoed, onder de kin bevestigd om het hoofddeksel vast te doen staan.
  • kinderkleding
    Clothing designed for or worn by children; often used in commercial contexts. (AAT)Kleding ontworpen voor of gedragen door kinderen; vaak gebruikt in commerciële contexten. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5710
Werk
Breedte
2 cm
Lengte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 april 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen