Datering
Maker

Hoogaars ARM 29 "De vrouw Johanna"

Een hoogaars is overnaads gebouwd en voerde spriettuig met een zeer lange spriet. De Tholense hoogaars is thuis op de Oosterschelde. Het was een moderner type, met gladde huid en bezaantuig. Meestal werd daarmee op mosselen, oesters en garnalen gevist, waarvoor kornetten werden gebruikt. Een hoogaars heeft een opvallend lang spits voorschip met sterk vallende voorsteven. Bodemvlak en stevens zijn ook recht en er is een vaste voorplecht en een los dek of stelling. Voor de stuurkuip is de zogenoemde pot, waar de kookketel voor de garnalen staat.Net als de hengst werd de hoogaars gebruikt om mosselzaad te vissen in de Waddenzee.

Gedetailleerde beschrijving

NAAM/NUMMER: ARM. 29, "De vrouw Johanna" Arnemuiden. ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: met valse knieen gebouwd. OPSCHRIFTEN: "ARM. 29", "De vrouw Johanna", "Arnemuiden". TUIGAGE: spriettuig. mast(en) met staand want: Blanke mast met koperbeslag rond de voet, zwart boven de hommer, massieve voorstag en touw voorstag [!]. ZEILEN: met aangenaaide lijken en opgestikte banen // achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want: SPRIETZEIL: Bruin, 1 rij reefknuttels. Blanke spriet met koper beslag, met staander, sprietwoeling, 2 geerden, 2 geien, halstalie, en schoot op overloop. STAGFOK: bruin, 1 rij reefknuttels, 7 leuvers, val, schoot op overloop. Extra blok ter hoogte van het rif. KLUIVER: wit, vliegend, 1 rij reefknuttels, val, 2 schoten, hals op nok kluiverboom. VLIEGER (TOPZEIL): wit, 6 leuvers, val, schhot, hals. GATZEIL (BEZAAN): wit, blanke boom met oog op sprietzeil, val aan de spriet, schoot op de roerkop. BIJZEIL: bruin, opgedoekt. VISGEREI: bb. en sb een takel om het vistuig op te halen. Garnalenketel met vuurplaat, schepnet, rechthoekig gazen net, schep. ROMP: bruin met een rode glans. Groen achterboeisel met witte opschriften. ZWAARDEN: hoekige zeezwaarden met een groene kop, opgehangen aan beugels, zwaardloper via schildpadblok belegd op een kruisklamp op de achterbolder. ROER: aangehangen, 3 vingerlingen, groene kop, groen helmhout, stuurboog met 2 pennen, stuurdoft en stuurkuip. Grondtalie aan bb. GRONDTAKEL: 4 armige dreg aan ketting, braadspil met pal en 1 handspaak, kluis aan sb. VERBLIJVEN: Het KOT: met schuifluik en schoorsteen. VOORONDER: met luik en ladder. VOORPIEK: met luikje. AAN/OP DEK: 2 vorken in houders op het voordek. LOSSE ONDERDELEN: 2 zwarte (kolen)kisten, 1 touwfender, 1 koperen puts, 1 stokdweil, 1 pikhaak, 1 vaarboom, 2 roeiriemen. VLAGGEN EN WIMPELS: los liggende blauwe vleugel aan zwart scheerhout. Nederlandse driekleur aan sb in de mast. STANDAARD/VITRINE: uit latjes geconstrueerde standaard.HISTORISCHE BIJZONDERHEDEN: VISSERIJNUMMER ARM 29: Er is onder nummer ARM. 29 wel een motorhoogaars "De vrouw Adriana" bekend, maar geen "Vrouw Johanna". 1911: half gedekt platbodem zeilvaartuig "De Onderneming". 30/20 m3. Bemanning: 4 personen. Eigenaar: Jan van Belzen. Garnalenvisserij in de Zeeuwse Stromen en op de Noordzee, binnen en buiten de territoriale wateren. 1916: verkocht aan B. Mulder, 1929 verkocht aan K. van Beveren, 1930: YE 7. 4/1 1930: nieuw schip. Motorhoogaarts "De Vrouw Johanna", 55/25 m3, 4 personen. 8/11 1930: motor 30 pk Kromhout, eigenaar W. van Belzen Czn. Garnalenvisserij op de Zeeuwse Stromen en de Noordzee. 1947: overgenomen in een nieuw register. [register voor zee- en kustvissersvaartuigen, bijgehouden sinds 1911. De Arnemuidense nummers zijn ook opgenomen in J. van Beylen, De Hoogaars, p.308 enz.]

Identificatie
Titel
Hoogaars ARM 29 "De vrouw Johanna"
Objectnummer
007898
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • hoogaars
    Nederlands platboomd vissersvaartuig dat vooral gebruikt werd voor de oester- en mosselkweek in Zeeland, de garnaalvisserij in de zeegaten, de visserij en het transport van visserijproducten in Zuid-Holland en in België. Het vlak van de hoogaars is druppelvormig met de ronde kant naar voren. Het voorschip steekt dieper dan het achterschip. Beide stevens zijn recht. De voorsteven is sterk hellend, de achtersteven veel minder. De zwaarden zijn lang en smal. (MARDOC)Nederlands platboomd vaartuig vooral in Zeeland gebruikt voor de visserij en lokale vrachtvaart. Het schip heeft een druppelvormig, recht of gebogen vlak en overnaadse zijden. Beide stevens zijn recht en sterk vallend.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5514
Werk
Breedte
31.0 cm
Hoogte
100.0 cm
Lengte
120.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 april 1965
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Arnemuiden
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae