Datering
Vervaardiger onbekend

Baadje

Als bovenste kledingstuk dragen mannen van 18 jaar en ouder een baadje van zwart wollen serge (sarris). Vanouds waren het baadjes van warm bruine serge, door de Markers als rood betiteld. Deze baadjes worden nog uitsluitend op hoogtijdagen, (met Pinksteren en op bruiloften) gedragen.; De baadjes die tegenwoordig (rond 1945) voor "bas" gedragen worden, sluiten met kleine zilveren draadgewerkte knoopjes, terwijl de baadjes voor daags glanzende donkere houten knopen hebben met een ivoren kern. De wijze van het in elkaar zetten van het kledingstuk, voering en bovenstof tegelijk aan elkaar, herinnert aan de werkwijze van de borsik en het mutsje.

Uitgebreide beschrijving

Baadje van zwart sarris, tegengevoerd met oranje baai, de mouwen gevoerd met bruin linnen en zwarte en blauwe katoen, voorpanden vallen ruim over elkaar heen, sluiting van dubbele rij 7 glanzend donker houten knopen met ivoren kern, knoopsgaten met groen gefestonneerd en trensjes aan de uiteinden, bovenste knoopsgat staat verticaal, "zijnaden" naar achteren geplaatst, rugpand valt langer dan de voorpanden, onderzijde van de panden zelfkant van de stof, mouwen met split reiken tot de pols en aan de onderzijde verlengd met strookje stof, halsuitsnijding verstevigd met een strook opgerolde stof aan de binnenzijde dat net even aan de buitenzijde is te zien, intialen P.D.in zwart op de bovenzijde van de voering, voor daags.

Identificatie
Titel
Baadje
Objectnummer
021225
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • baadje
  Indisch kledingstuk, kledingstuk van zeelieden. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5461
Werk
Breedte
40 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 10 mei 1988
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen