Datering
Maker onbekend

Dorpsgezicht, Marker in fuikenboot en kinderen

Op de voorgrond wandelen een jongetje in de rouw en meisje op de Kanaaldijk, erachter een man bomend in een fuikenbootje. Op de achtergrond Kerkbuurt.

Identificatie
Titel
Dorpsgezicht, Marker in fuikenboot en kinderen
Objectnummer
F039689
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-51117
Over
Onderwerpen
  • Marker fuikenboot
    De Marker fuikenboot heeft een rechte, vallende voorsteven en spiegel; lijkt veel op de Marker binnenboot die kleiner en lichter is; ook vertoont hij overeenkomsten met de zgn. zeejol die Uitdammer vissers gebruikten; de fuikenboot was in de eerste plaats bedoeld om mee te roeien, maar men kon er ook mee zeilen, dit in tegenstelling tot de gewone fuikenboot; mast, zeilen, zwaardje en roertje had men gedurende het vissen zelden aan boord en werden allen gebruikt wanneer er bijv. haring weggebracht moest worden. (Van gaand en staand want, dl. II: Volendam en Marken / Peter Dorleijn. - 2e dr. - 1990, p. 225, afb. pag.224 )
  • Kloeten
    Vanaf een vaartuig door middel van een lange stok of paal (vaarboom) tegen de grond of oever duwen en hierdoor het vaartuig voortbewegen. (AAT)
  • Kind
    Mensen die zich in de eerste ontwikkelingsfase van het leven bevinden. (AAT)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1983
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden