Datering

Roerleeuw

Houten binnenschepen pronkten met hun achterschip. Bij het voorbij varen op rivieren en kanalen richtte de blik zich vanzelf op dit deel van het schip. Ook het roer achterop het schip kreeg veel aandacht. Er bestaan verschillende soorten versiering voor de bovenzijde van een roer: roerkoppen, roerklikken, roerleeuwen

Roerleeuw. Half opstaande leeuw, vooruit kijkend, met lange manen en staart tussen poten naar flank. De leeuw is geplaatst op een kussen, welke is versierd met groeven.; Meerkleurig beschilderd. Aan onderkant steken twee ijzeren pennen uit.

Identificatie
Titel
Roerleeuw
Objectnummer
002312
Objectcategorie
Scheepsonderdelen
Objecttype
 • roerversiering
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4888
Over
Onderwerpen
 • Scheepssier
  Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
7.0 cm
Hoogte
11.0 cm
Lengte
20.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
Techniek
 • Houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 augustus 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Franeker
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae