Datering

Jak donkerblauw Bunschoten/Spakenburg

Daags jak met schoot volgens model vissers geplooid. Het jak vertoont een 18de eeuwse nadenloop. Begin 19de eeuw werd het jak gestileerd naar de heersende mode. De hoge taillelijn op de rug is afgeleid van de empirestijl. In de 20ste eeuw zakt deze taillelijn en is na 1940 nagenoeg recht. Waarschijnlijk omdat het eenvoudiger en voordeliger knippen is zijn de mouwen deels aangeknipt. Zwarte wollen jakken zijn voor de zware rouw. Hofrouw en swisserse jakken voor de lichte rouw. Brung voor de zondag, het dopen, belijdenis en het bruidsjak. Nachtgrondsits voor het bruidskostuum, dopen en belijdenis. Korenblauw voor door de week. Gooiers korenblauw voor de zondag. Het jak wordt nu alleen buiten in de winter gedragen. Tot in het begin van deze eeuw het gehele jaar. Als het mooie van de zondagse kleding af was werd deze afgedragen door de week

Gedetailleerde beschrijving

Donkerblauw fond met bloem- en bladmotieven in oranje, groen, zwart en wit, zgn engeltjes korenblauw. De aangeknipte mouwen zijn verlengd met een ondermouw van dezelfde stof. De mouwen zijn versteld en vertonen gaten. De mouwsplitten sluiten met een haak en twee trensjes(een kapot). De taille loopt achter hoog op, de plooien vallen waaiervormig naar beneden, een zgn vissersschoot. De dubbele stolpplooi is onder vastgezet. Geen knopen. De schoot is aan de voorzijde gerepareerd, links voor onderaan met andere stof. Het lijfje is gevoerd met geruwde blauwe katoen (Hilversum), versleten, de schoot met bruine katoen met witte stippen, de ondermouwen met donkerblauwe katoen. Van de hals tot onder de oksels loopt een ingestikte coupenaad. Sluiting met 4 haken en ogen.

Identificatie
Titel
Jak donkerblauw Bunschoten/Spakenburg
Objectnummer
002164
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • meisjeskleding
  Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4763
Werk
Breedte
41 cm
Lengte
48 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 juli 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen