Datering
Vervaardiger Martin Monnickendam

Friese kust

Schets van Friese kust

Schets. Op de voorgrond land afgescheiden van het water door een horizontaal lopende band in bruin, zwart en blauw. Iets boven het midden de horizon in bruin. Opschriften/merken:; r.o. in zwart krijt: MARTIN / MONNICKENDAM / 1923. Opschriften/merken versozijde: r.o. in potlood: Friesche Kust.

Identificatie
Titel
Friese kust
Objectnummer
001345
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4747
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Trefwoorden
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
 • kustlandschap
  Landschap, landstreek aan de kust; stroken land die grenzen aan grote watermassa's.
Werk
Breedte
26.5 cm
Hoogte
38.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Martin Monnickendam
Datering
Materiaal
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 26 april 1949
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, docent aan academie, etser

Martin Monnickendam

Amsterdam, 25 februari 1874 – 4 januari 1943

Martin (Martijn) Monnickendam (Amsterdam 25 februari 1874 – Amsterdam 4 januari 1943), was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar. Hij kwam uit een joodse familie. Hij genoot zijn opleiding van 1891 tot 1893 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en was leerling van de tekenschool Felix Meritis, beide in Amsterdam. Hij beoefende de genres: schilderen, aquarelleren, etsen, tekenen en lithograferen. Als onderwerpen koos hij vaak de stad Amsterdam of joodse thema's. In 1904 werd Monnickendam lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, in 1905 van Sint Lucas en in 1916 van de Onafhankelijken. Monnickendam trouwde in 1906 met Alice Mouzin, toen nog directrice van de Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd. Het gezin was woonachtig in de Grensstraat en Stadhouderskade 92 te Amsterdam. Er was een eretentoonstelling in 1924 in het Stedelijk Museum in Amsterdam in verband met zijn 50ste verjaardag. Op zijn zestigste verjaardag in 1934 organiseerde zijn vriend Bernard Houthakker daarvoor een tentoonstelling. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij stond op het punt op transport gezet te worden naar een van de concentratiekampen toen hij overleed.

Lees meer
Wikipedia

Trefwoorden