Datering
Vervaardiger Willem Bastiaan Tholen

Schetsboek Allerhande

Uitgebreide beschrijving

Eén van de 17 schetsboeken met 25 schetsen. Omslag van karton. 1 Op een meer/plas zeilt links een schip. Op de wal staat een boerderij met een molen. 1 verso Schets van een open boot met figuur 1a Huizen langs een gracht of vaart. 2 Huizen langs een gracht of vaart in Volendam-binnen. Voorstudie voor de krijttekening in het bezit van het ZZM en afgebeeld in: A. de Jong, W.B. Tholen, 1993, p. 169, afb. 164. 3 Voorstudie van de kar die l.o. op de onder nr. 2 genoemde tekening staat. Opschrift l.b.: waterlijn 4 Voorstudie, zie nr. 2. Opschrift r.o.: onder / eerste / vlonder 5 Molen zonder wieken in een landschap. 6 Kippenhok met een kip die op het punt staat naar binnen te stappen. 7 Schets en waarschijnlijk een voorstudie van een olieverfschilderij van een pier met een zeilschip. 8 Vage schets met een aangemeerde open schuit en op de achtergrond de contouren van een huis. 9 Voorstudie van de huizen op de achtergrond van de bij nr. 2 genoemde krijttekening. 10 Een openstaand raam. 11 Een aangemeerde roeiboot. De rechterkant van nr. 11 hoort bij nr. 9. 12 Vaart met aan het eind en rechts huizen. 13 Voorstudie van een onderdeel van de bij nr. 2 genoemde krijttekening. 14 Molen zonder wieken aan een vaart. 14 verso Onduidelijke schets van vermoedelijk grond, gras en stenen. 15 Zie nr. 7. Zelfde locatie [Volendam?] en standpunt. Nr. 15 is meer uitgewerkt. Links de Zuiderzee, dan de pier met een lantaarnpaal, een steiger en een stukje van de binnenhaven. De lamp van de lantaarnpaal is door de papierrand afgesneden en door Tholen tweemaal rechts van de paal getekend. 16 Een platbodem met de boeg prominent in beeld. 17 Zie nr. 16, echter nog minder uitgewerkt. 18 en 19 Samen een voorstudie voor de bij nr. 2 genoemde krijttekening. Geheel links bij nr. 18 nog een onduidelijk detail. Opschriften op nr. 18 bovenaan in het midden: dak rechts / iets te hoog. Onderaan rechts van het midden: onder kar / donker 20 Zie ook 11. Mogelijkerwijs dezelfde roeiboot, echter vanaf een ander standpunt. Links boothuizen. 21 Onduidelijke schetsen. 22 Verschillende details van een huis. Opschrift in het midden rechts: lager / op hoogte / van 1e raam 23 Pier met rechts en in de verte zeilende schepen. Vermoedelijk in Volendam. Zie de nrs. 7 en 15. 24 Havengezicht met geheel rechts een groot gebouw en links daarvan de haven; met aangemeerde zeilschepen. In het midden van de haven een roeiboot. [Waar?] Opschriften/merken: geen.

Identificatie
Titel
Schetsboek Allerhande
Objectnummer
009185 /o
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-407
Over
Trefwoorden
 • vlet
  In de ruimste zin een kleine roeiboot voor alle werk. In engere zin is een vlet een open doorgaans overnaads beplankte roeiboot met ronde spantvorm en een boven het water uitstekend voorschip dat gaandeweg smaller wordt. De boorden van de romp lopen samen op een klein spiegeltje of een klos. Het achterschip is gebouwd met een U-vormig spiegeltje. Soms wordt met een vlet gezeild maar doorgaans zijn ze bestemd om gewrikt te worden. Vletten worden ook van ijzer gebouwd. (MARDOC)
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
24.5 cm
Hoogte
16.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Willem Bastiaan Tholen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 december 1973
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae
aquarellist, etser, graficus, lithograaf

Willem Bastiaan Tholen

Amsterdam, 13 februari 1860 – Den Haag, 5 december 1931
Lees meer
RKD

Trefwoorden