Datering
Maker onbekend

Auf Hallig Hooge

Gezicht op Hallig Hooge, deel van de Noordfriese eilandengroep Die Halligen. Het dorp ligt op een terp of werf. Het land wordt door lage dijkjes beschermd. De kwelder wordt begraasd door koeien. Rechts een paltrokmolentje.

Identificatie
Titel
Auf Hallig Hooge
Objectnummer
F022919
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40366
Over
Onderwerpen
  • Weidelandschap
    Gebied met grote stukken grasland, weilanden.
  • Kwelder
    Een kwelder (of schor) is het vrijwel vlakke gebied achterin een getijdenbekken dat bij gemiddeld hoog water niet meer onder water loopt. Bij elk springtij staat de kwelder nog wel onder water. Daarbij wordt zeeklei afgezet. Doordat de kwelder af en toe nog onderloopt, groeit er een zoutminnende vegetatie. Kwelders zijn in het Laat-Holoceen gevormd. (Weerts & Bazelmans 2011)
  • Terp
    Een terp is een door de mens opgeworpen woon- of vluchtheuvel ter bescherming tegen hoge waterstanden. (Kadaster)Heuvel, terp, voor de veiligheid opgeworpen tegen vijandelijke aanvallen of watervloed, om er een sterkte (burcht, donjon) of wijkplaats op te bouwen. (Haslinghuis)
  • Molen
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leiden

Trefwoorden