Datering
Maker D. Bouwman

Arbeiderswoningen, Westhoek Hollum bij Spaniur

Arbeiderswoningen gezien van de achterzijde. Op de voorgrond een plaggenwal of tuinwal. Links op de achtergrond het dorp met kerk. Het zandpad op de voorgrond is de huidige H.D. Katstraat te Hollum. De opname is gemaakt ter hoogte van en met de rug naar het tegenwoordige perceel H.D. Katstraat 3. De foto toont voornamelijk de thans volledig verdwenen bebouwing aan de noordzijde van de Westerlaan. Rechts een boerderij met twee aaneen gebouwde woningen met verderop een dubbele woning naar Amelander trant - twee ‘ruggelings’ geschakelde woningen met gemeenschappelijke binnenmuur. Uiterst links de gevel van het nog bestaande pand Westerlaan 20, aan het begin van het Cornelis Bruinpad. Het torentje, rechts daarvan, is dat van het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Hollum (synodaal) - tegenwoordig de Westerlaankerk - dat in 1923 in gebruik werd genomen. Het op deze foto prominent aanwezige diekje lag rond de westzijde van het eeuwenoude akkercomplex Wester akkers. Hollum is namelijk een van de weinige Friese esdorpen. Foto toont een binnendijkse veekering in nog redelijke staat op Ameland. En dan de tekst ‘Westhoek Hollum bij Spaniur’. Dat ‘Spaniur’ zal, als ‘foutlezing’ kunnen verwijzen naar het gezin Sparrius dat woonde in het huis dat op de plek van het hiervoor genoemde pand aan de H.D. Katstraat stond in de tijd dat deze foto werd gemaakt.

Identificatie
Titel
Arbeiderswoningen, Westhoek Hollum bij Spaniur
Objectnummer
F021872
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-39358
Over
Onderwerpen
  • Arbeiderswoning
    Een arbeiderswoning is een type woning dat bedoeld is om te verhuren aan arbeiders en ambachtslieden met hun families en gezinnen. (Wikipedia)
  • Tuinwal
    Onbegroeide wal van graszoden., Een gemiddelde tuinwal heeft een hoogte van ongeveer een meter; de breedte is aan de voet een meter en aan de bovenzijde een halve meter.
Vervaardiging
Maker
  1. D. Bouwman ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hollum
  • Leiden