Datering
Maker onbekend

Kerkblauwtje, Marken

Kerkblauwtje gemaakt van donkerblauw gekleurde katoen met een rood-geel geruit stikkie. Aan weerszijden van de boezel de initialen L.I. in oranje zijde. De boezel en het stikkie zijn met elkaar verbonden door middel van een geel-oranje hakie. De tailleband is van rood-wit langet. De boezelbanden zijn gemaakt van machinaal geborduurd band, geel fond met bloemen en hartjes in rood, blauw en groen. Schort behorend bij een kostuum voor koninginnedag (ZZM 022363-a t/m -j). Vanaf de jaren dertig wordt op Koninginnedag een oranje versie van het Markerkostuum gedragen, vooral door jonge kinderen, jonge meisjes en vrouwen, ook al dragen ze in het dagelijks leven geen klederdracht. Dit kostuum is door de schenkster mevrouw Visser in haar jeugd gedragen. Mevrouw Visser is gehuwd met de broer van Geertje Zeeman-Visser.

Schort van donkerblauwe katoen met geruit bovenstukje, rood geel, verbonden door een geel/oranje gehaakte rand, tailleband van rood/wit langet, Oranje initialen L I, boezelbanden van machinaal geborduurd band, geel fond met bloemen en hartjes in rood, blauw en groen. Hoort bij het kostuum voor koninginnedag

Identificatie
Titel
Kerkblauwtje, Marken
Objectnummer
022363 /c
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
 • koninginnedag
  Feestdag van de koningin.
Werk
Breedte
115 cm
Lengte
79 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 april 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Swifterbant
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden