Datering
Maker onbekend

Groete uit Durgerdam. Havenzicht

In de haven liggen verschillende vissersschepen waaronder botters. De botter RD 2 ligt op de voorgrond. Rechts over het fokkezeil op de dijk is nog een overhaal te zien voor kleine tuinderschuitjes.

Identificatie
Titel
Groete uit Durgerdam. Havenzicht
Objectnummer
F021258
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-38843
Over
Onderwerpen
 • Botter
  Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
 • Overhaal
  Inrichting om niet al te grote schepen over een dijk te trekken met behulp van een kaapstander of een windas. (Thesaurus landschap)Een dubbel hellend vlak (onderheide planken vloer) op een dam of kade tussen twee wateren waarover kleine vaartuigen gehaald kunnen worden met behulp van een windas en losse of vaste rollen die men onder het vaartuig legt; tegenwoordig meestal met een lift. (MARDOC)
 • Havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Durgerdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch