Datering

Koffiemolen

Handkoffiemolen

Handkoffiemolen (a) van hout met draaimechanisme van geelkoper met daaraan een ijzeren slinger met een houten knop. Met op de voorkant een metalen plaatje met de tekst; PATENTAMTL.GESCHUTZT/ Pe. (hiertussen een hertenkop met een kruis tussen het gewei) De. / GESCHMIEDET. WERK. In de onderkant zit een houten lade (b).

Identificatie
Titel
Koffiemolen
Objectnummer
007621
Objectcategorie
Huisraad
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
24.0 cm
Lengte
21.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 november 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen