Datering

Halsboord

Onder het streepte baadje zat om de hals het zogenaamde gemerkte (= geborduurde) beffie, een restant van het oude linnen hemd. Het boordje hiervan was geborduurd. Hoe dichter de zwarte patroontjes de ondergrond bedekten, hoe mooier men dat voor 1940 vond. Door twee met zwart gefestonneerde knoopsgaten gingen gouden keelknopen. Met een ringetje aan elkaar verbonden sloten ze vrij strak de hals af. Voor kleinere jongens volstonden veelal zilveren exemplaren, overwegend kleiner dan de gouden.

Twee voorpanden, een achterpand bestaande uit drie stukken en twee klinken, hierop is een halsboordje bevestigd van wafelstof, het boordje is geborduurd met zwarte kruissteekjes, door kruisjes uit te sparen is een zigzaglijn onstaan met daartussen eenvoudige kruisjes, voorzien van twee knoopsgaten gefestonneerd met zwart voor de gouden of zilveren keelknopen.

Identificatie
Titel
Halsboord
Objectnummer
B000594
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsboord
    Gevormde kledingonderdelen die afzonderlijk of aan de kleding vast rond de halslijn van een kledingstuk worden gedragen. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3510
Werk
Breedte
47.0 cm
Lengte
20.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen