Datering
Maker onbekend

Nes op Ameland Oude gevel van 1625

Witgepleisterde gevel met jaartalankers 1625. Op de achtergrond de zadeldaktoren. Houten hek langs de onverharde weg met uiterst rechts de hals van een regenbak.

Identificatie
Titel
Nes op Ameland Oude gevel van 1625
Objectnummer
F016637
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-34891
Over
Onderwerpen
 • Woonhuis
  Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
 • Gevel
  Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
 • Pleisterwerk
  Een dunne laag specie van kalk en-of cement en gips met zand die vlak op de muur wordt aangebracht. (Encyclo.nl)
 • Hek
  Hekken zijn de bewegende delen in een omheining of poort en bieden toegang tot een tuin, park, erf, begraafplaats of ander terrein. Het hek bestaat uit een samenstel van spijlen en regels, staven of tralies, is bevestigd aan stijlen en kan afgesloten worden. Een hek kan zijn gemaakt van hout of metaal en biedt doorzicht. De vorm kan variëren van een meer dan manshoog rijk versierd smeedijzeren toegangshek van een buitenplaats tot een eenvoudig laag houten hek. (Haslinghuis)
 • Regenbak
  Regenwaterbakken zijn stenen of houten bakken van bescheiden omvang waar regenwater van het dak wordt opgevangen ten behoeve van consumptie. Houten exemplaren zijn doorgaans met zink bekleed. Vrijwel altijd zit er een lozingpunt voor het overtollige water bij.
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Nes (Ameland)

Trefwoorden