Datering

Hul

Volendam, vrouw, zondagse dracht. T.o.v. de andere kledingstukken in Volendam heeft de muts zich wel het meest gewijzigd. Omstreeks het midden van de 19e eeuw droegen de vrouwen nog een zg. boomhul. Bejaarde vrouwen droegen daar overheen nog een mansslaapmuts. Rond 1900 werd de boomhul alleen nog maar door enkele oude vrouwen gedragen. De jongere vrouwen droegen van 1850 tot 1900 een hul die in vorm gelijk was aan die van de overige streken in Noord-Holland.; Tussen 1905 en 1910 is de Volendammer hul sterk veranderd. Even voor de laatste wereldoorlog kwam de permanent in de mode. Dit bracht ook een verandering teweeg, zowel in model als wel de manier waarop de hul op het hoofd gedragen werd.

Gedetailleerde beschrijving

De hul is bijgeborduurd, bestaande uit een bol van fraai met bloem- en bladmotief versierde doorgestopte tule, met 2 wieken van zg. skroossiesgaas en Rijsselse kloskant, bol bestaat uit twee helften, naad op het achterhoofd, onderlangs de bol is een strookje skroossiesgaas aangezet (zoompje) waardoor een bandje gaat, hiermee wordt de onderzijde aangetrokken en vastgestrikt in de nek, de lange wieken en het gedeelte over het voorhoofd zijn eveneens van skroossiesgaas, met daaraan weer een strook kloskant.

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
012442
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3278
Werk
Breedte
40.0 cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Geklost (kant)
    Zowel met de hand als machinaal bewerkte kant (textiel).
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen