Datering
Maker Marchienus de Jonge

Tjalk "De vrouw Antje"

De tjalk is een rondgebouwd vrachtschip met een vlakke bodem. Daardoor heeft het schip een geringe diepgang. Dit model van de Vrouwe Antje is zeer gedetailleerd. De modelbouwer kende het originele schip dan ook goed. Het was het schip van zijn ouders.

Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Tjalk "De vrouw Antje"
Objectnummer
000164
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • tjalk
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3220
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
190.0 cm
Lengte
200.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Marchienus de Jonge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 september 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen (provincie)
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Wim Zandbergen

Trefwoorden