Datering

Zeilelger

In de winter kruipt paling in de modder. Met de zeilelger kon je dan toch paling vangen. Deze werd aan de voorzijde van een schip bevestigd en in de bodem gedrukt. Al varend spieste het schip de paling aan de elger.

In de winter kruipt paling in de modder. Met de zeilelger kon je dan toch paling vangen. Deze werd aan de voorzijde van een schip bevestigd en in de bodem gedrukt. Al varend spieste het schip de paling aan de elger. De overheid verbood dit vistuig in 1911.

Identificatie
Titel
Zeilelger
Objectnummer
000294
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • zeilelger
    Een slagelger is gemaakt van ijzer, bestaande uit een soort vork met een groot aantal kammen met aan de uiteinden weerhaakjes. Deze vork was bevestigd aan een steel. De slagelger werd gebruikt voor het vangen van paling. (bron: Museum Elburg)In de winter kruipt paling in de modder. Met de zeil- of slagelger kon je dan toch paling vangen. Deze werd aan de voorzijde van een schip bevestigd en in de bodem gedrukt. Al varend spieste het schip de paling aan de elger. De overheid verbood dit vistuig in 1911. (bron: Zuiderzeemuseum) Soort ijzeren kam met weerhaakjes die men tijdens het zeilen door de modder voortsleept om paling te vangen. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3176
Werk
Breedte
17.0 cm
Lengte
337.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Den Oever
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae