Datering
Vervaardiger Willem Bastiaan Tholen

Harlinger steiger te Enkhuizen

Harlinger steiger te Enkhuizen

Uitgebreide beschrijving

Schets. Op de voorgrond een steiger (de Harlingersteiger te Enkhuizen) met zeven meerpalen [?] er om heen. Rechts hiervan een gedeelte van een dijklichaam. Links in de verte op het water een naar links zeilend scheepje. Rechts van het midden een zeilend schip dat op de steiger afkoerst. Rechts van dit schip een dukdalf. In de lucht een vogel. Links boven (buiten de hierboven beschreven voorstelling) staan twee schetsen van zeilende schepen Opschriften/merken: r.o. in zwart krijt: Th. Opschriften/merken versozijde: l.o. in potlood: Harlinger steiger te Enkhuizen.

Identificatie
Titel
Harlinger steiger te Enkhuizen
Objectnummer
001707
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-31
Over
Trefwoorden
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
 • aanlegplaats
  Aanlegplaats, aanleg, ligplaats: plaats waar voorzieningen om schepen aan af te meren aangebracht zijn. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
33.0 cm
Hoogte
24.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Willem Bastiaan Tholen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 28 september 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, etser, graficus, lithograaf

Willem Bastiaan Tholen

Amsterdam, 13 februari 1860 – Den Haag, 5 december 1931
Lees meer
RKD

Trefwoorden