Datering
Maker Gebr. Rozendaal

Blempiesketting

Blempiesketting en bol, met 2 achtvormige bevestigings ringen en tweestrengslaseronketting, ajour decoratie. a is de bol en b is de ketting

Identificatie
Titel
Blempiesketting
Objectnummer
007079
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • blempiesketting
    Lange ketting bestaande uit kleine ringen aan S-vormige schakel; wordt gedragen bij Volendamse (mannen)dracht.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2958
Werk
Lengte
20 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Gebr. Rozendaal (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • Ajourwerk
    Verwijst naar werk dat is gemaakt van linnen of een andere stof, waarop een motief is aangebracht door een draad te trekken door het materiaal, waardoor een maaswerk ontstaat dat vervolgens met steken wordt bewerkt. Het werd vooral ontwikkeld in Italië« en was een voorloper van de naaldkant uit de 16de eeuw. Het werd ook daarna nog in veel landen geproduceerd en is vaak te zien als standaard naaldwerk op borduurmerklappen uit de 17de eeuw en later. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 juni 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae