Datering

Lantaarn

Eenvoudige blikken kaarslantaarn.

Eenvoudige blikken kaarslantaarn met glazen ruitjes.

Identificatie
Titel
Lantaarn
Objectnummer
001825
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lantaarn
  Kastje met glazen wanden, waarvan er een als deurtje fungeert. Aan de binnenzijde bevindt zich een kaarsenhouder. Hangt aan de wand, waarbij de kaars vervangen kan zijn door een elektrisch lampje. Wordt ook aan een handvat gedragen. Diende als verlichting in de kerk en op het kerkhof. (Religieus Erfgoedthesaurus)Verlichtingselement met openingen die met glas zijn afgesloten. Veelal van metaal. Kan op straat geplaatst worden op een paal of met een metalen lantaarnarm aan een gebouw. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2782
Werk
Breedte
13.5 cm
Hoogte
25.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • blik (materiaal)
  Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 5 april 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zwartsluis
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden