Datering

Rood wollen borsik

Rood wollen borsik geheel vervaardigd van rood baai met aan de binnenzijde de initialen M.D. in rode wol. De hals en de voorpanden zijn afgezet met rood-wit wollen koor. De polsen zijn afgezet met paars-wit wollen koor. De naden zijn geborduurd met gele wol en de mouwen zijn afgewerkt met geel wollen koor. De mouw- en schoudernaden, mouwinzet en de polsen zijn versierd met een flanelsteek in lichtgroene en iets donkerder groene wol. Door de kleurstelling van het band langs de polsen en de afwerking van de naden is dit kledingstuk bedoeld voor de lichte rouw. Het werd gedragen van St. Maarten tot Kerstmis en van Pasen tot Pinksteren.

Gedetailleerde beschrijving

De gehele borsik is van rood baai, de onderzijde heeft de zelfkant van de stof, "zijnaden" achter op de rug, sluiting middenvoor met 3 haken en ogen en linnen beleg aan binnenzijde, over de gehele taille is een wit linnen bamd ingenaaid met de initialen M.D. in rood, halsje en middenvoor omgeboord met rood-wit wollen band, polsen afgewerkt met paars-wit wollen koor, mouw- en schoudernaden, mouwinzet en langs de polsen versierd met een flanelsteek in lichtgroene en iets donkerdergroene wol, voor in lichte rouw, van St.Maarten tot Kerstmis en van Pasen tot Pinksteren.

Identificatie
Titel
Rood wollen borsik
Objectnummer
003552
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • borsik
  Lokale benaming van Marker dracht: speciaal jakje gedragen door kinderen en vrouwen. (Adriana Brunsting.)
 • meisjeskleding
  Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2184
Over
Onderwerpen
 • Rouwdracht
  Kledingvariant waarbij gedurende een vastgestelde periode rouw wordt getoond over het verscheiden van een directe bloedverwant (eerste- of tweede graad). Zie ook 'lichte rouw', 'halve rouw' en 'zware rouw'. (AAT)
Werk
Breedte
35 cm
Lengte
56 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen