Datering
Maker onbekend

Jak

Dit jak heeft eerder achter een verhoogde taille gehad, is dus later aangepast aan de mode door de plooi lager aan te zetten. Dit is mogelijk omdat de stof van het lijfje nooit onder de plooi werd weggeknipt. De stolpplooi werd versmald.; Jak voor de zware rouw.; Het jak vertoont een 18de eeuwse nadenloop. Begin 19de eeuw werd het jak gestileerd naar de heersende mode. De hoge taillelijn op de rug is afgeleid van de empirestijl. In de 20ste eeuw zakt deze taillelijn en is na 1940 nagenoeg recht. Waarschijnlijk omdat het eenvoudiger en voordeliger knippen is zijn de mouwen deels aangeknipt. Zwarte wollen jakken zijn voor de zware rouw. Hofrouw en swisserse jakken voor de lichte rouw. Brung voor de zondag, het dopen, belijdenis en het bruidsjak. Nachtgrondsits voor het bruidskostuum, dopen en belijdenis. Korenblauw voor door de week. Gooiers korenblauw voor de zondag. Het jak wordt nu alleen buiten in de winter gedragen. Tot in het begin van deze eeuw het gehele jaar

Gedetailleerde beschrijving

Zwart jak van saai,(zware rouw). Geknipt zonder schoudernaden, aangeknipte mouwen die op lengte zijn gemaakt met ondermouw van dezelfde stof. Ter hoogte van de elleboog extra verlengd of versteld. Mouwsplit sluit met een knoop. De taillenaad loopt achter enigszins omhoog, heeft dus naoorlogs model, maar is vermaakt; aan de stikgaatjes in het lijfje is te zien dat de taille hoger heeft gezeten als in 1920. De stolpplooi middenachter is dicht genaaid, boven de plooi twee stoffen knopen. Voering lijfje blauwe keprkatoen, schoot en mouwen diverse donkerblauwe ruiten. Sluit voor met 5 haken en ogen. Op rechter voorpand van de schoot een versteld stukje, vanonder de oksel tot de taille vergroot dmv driehoekige spie.

Identificatie
Titel
Jak
Objectnummer
021357
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-217
Werk
Breedte
42 cm
Lengte
70 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • serge
  Duurzame keper van kamgaren of met de schering van kamgaren en de inslag van een ander wolgaren. Het heeft een gladde afwerking met een platte diagonale ribbel en wordt vaak gebruikt voor kledingstukken die op maat worden gemaakt, zoals pakken, jassen en jurken. (Zuiderzeemuseum)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen