Datering
Maker Johan Hendrik van Mastenbroek

Watersnood Balgoij 1926

In krantenartikelen uit de tijd van de ramp wordt de toestand in het vee in de kerk van Balgoij nauwkeurig beschreven. De dijk-doorbraak bij Nederasselt stuwde vanaf 31 december 1925 onmetelijke watermassa's door het lage land om Wijchen en land van Maas en Waal. In de kerk en grote gebouwen van Balgoy was het vee in groten getale gestald, zo ging het in alle dorpen. Op 5 januari 1926 was de stand van de Maas nog belangrijk hoger. De toestand in alle overstroomde dorpen was dan ook verergerd. De kerk werd ingericht tot beestenstal. De kerkmeubels werden midden in het schip opgestapeld, daaromheen stonden in carré de beesten opgesteld. Mond- en klauwzeer greep er om zich heen.

Gedetailleerde beschrijving

Tezien een ondergelopen gebied met huizen en bomen een roeiboot met vee en mensen. Verso op sticker "Watersnood - Het redden van vee uit een kerk te Balgoij 1926" en op andere sticker "pendant les inondations en Hollande en 1926, .... des .... á Balgoy", beide stickers gesigneerd door de schilder.Het schilderij toont de redding van het vee vanuit Balgoij. Er bestaat hiervan ook een ansichtkaart uit een pakje van 6 stuks ten behoeve van de slachtoffers van de ramp. Van de ramp van 1916 tussen Monnickendam en Broek in Waterland (B 1483) is recentelijk met steun van het Van Heemstra-Meybaumfonds eveneens een olieverf van Van Mastenbroek verworven. In ons bezit was reeds van deze schilder de tekening “Ondergeloopen polder bij Broek in Waterland” (ZZM-9141).

Identificatie
Titel
Watersnood Balgoij 1926
Objectnummer
B001485
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17981
Over
Onderwerpen
  • Watersnood
    Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
  • Reddingswerk
    Al het werk dat wordt verricht bij een reddingsactie om drenkelingen of personen die anderszins in een moeilijke en fysiek gevaarlijke positie terecht zijn gekomen waar ze zonder hulp niet uit kuunnen komen, te redden.
  • Reddingsvaartuig
    Verschillende soorten boten die worden gebruikt bij reddingsacties op zee; vaak aan beide zijden gelijk en met spierkracht of een hulpmotor voortbewogen. De term wordt zowel gebruikt voor boten speciaal gebouwd en bestemd voor het redden van opvarenden van een in nood verkerend vaartuig of van drenkelingen uit zee. Als voor aan boord opgestelde boten die dienst doen als reddinggmiddel bij schip verlaten en bij het oppikken van schipbreukelingen of drenkelingen.A specialised form of vessel, typically of small size, intended for the saving of life at sea. The term covers both vessels mounted on a parent vessel to save the lives of those on boar in the event of sinking, and also vessels maintained in readiness (either in harbour or on shore) to save lives in emergency. Vessels of both sub-types are specialised for seaworthiness, being fitted on occasion with self-righting gear, and low in silhouette. Although originally rowed, powerful diesel engines have long been universal. Most of the RCAHMS entries fall within the latter category. The smaller boats of the former category frequently remain in service long after improvised conversion for other purposes.
Werk
Breedte
130.0 cm
Hoogte
70.0 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 16 mei 2007
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Balgoij
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden