Datering

Oorijzer

Al in de zestiende eeuw werden in de stadsmode oorijzers gedragen, dit waren toen metalen beugels om de muts op het hoofd vast te klemmen. Later groeiden deze oorijzers uit tot kostbare sieraden van zilver of goud. Aan de uiteinden, aan weerszijden van het hoofd, werden rijk versierde boeken of krullen bevestigd die per plaats of streek verschilden. Dit oorijzer is afkomstig uit Friesland. Daar groeide het uiteindelijk uit tot een soort helmvorm die vrijwel het gehele hoofd bedekte.

Gedetailleerde beschrijving

Gouden Westfries oorijzer (ZZM-23298 t/m 23306) brede band, rechthoekige boeken versierd met filigrain. Bijbehorende ferronnière, twee mutsspelden en een voorhoofdsnaald, een armband gemaakt van een voorhoofdsnaald, allen versierd met filigrain. Bijbehorende rouw sieraden: een ferronnière, twee mutsspelden en twee oorhangers in zwart glanzend onyx met een zilverkleurig sterretje in het midden van de steen, in het sterretje een pareltje. Melman- Van Dril Catharina (1860-1940)

Identificatie
Titel
Oorijzer
Objectnummer
023298
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • oorijzer
    Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17519
Werk
Breedte
14 cm
Hoogte
9 cm
Diepte
20 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
  • Filigrein
    Met de term filigraanwerk of filigrein wordt geduid op het gebruik van erg dunne draden van zilver of goud binnen de edelsmeedkunst. Deze oude techniek werd tot de zeventiende eeuw voornamelijk gebruikt om objecten te decoreren en daarna ook als vormende techniek om kleinere voorwerpen te vervaardigen. (Bron: Wikipedia.NL)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 10 november 2003
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • West-Friesland
  • Almere (stad)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden