Datering

Spoormand

Spoormandje

Spoormandje (a) met los deksel (b).

Identificatie
Titel
Spoormand
Objectnummer
004771 /a
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • mand
    Bak gemaakt van gevlochten rotan of tenen voorzien van een handvat. (ABR)Tenen mandEen mand is een gevlochten object, ook wel korf genoemd, en soms voorzien van oren of hengsel om ze gemakkelijker te kunnen dragen en dient om iets in te doen. De mand is daarbij van alle kanten behalve de bovenkant afgesloten. Die kan soms gedicht worden met een deksel. Van oudsher zijn wilgentenen, stro, gras, rotan, pitriet en houtspanen populaire materialen om manden van te maken. Tegenwoordig worden ook papier, metaaldraad en kunststoffen gebruikt.
  • spoormand
    Vrij hoog boodschappen- of reismandje, met elliptische bodem, vlak deksel en twee beweegbare hengsels.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17378
Werk
Breedte
14.0 cm
Hoogte
7.5 cm
Lengte
21.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • rotan
    De sterke stengels van diverse klimmende palmen van het genus Calamus of gerelateerde genusen, gebruikt voor vlechtwerk. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 4 juni 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden