Datering

Schelp

De kinkhoorn is een tropische schelp. Tot in de 19de eeuw gebruikten schippers hem als scheepstoeter of misthoorn. De schelpen kwamen meestal uit West-Indie.

Bestaat uit a en b. Schelp (Lambis lambis) gebruikt als misthoorn op de vissersschepen. Het einde van de hoorn is afgezaagd en uitgehaald en dient als mondstuk.

Identificatie
Titel
Schelp
Objectnummer
004726 a/b
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • misthoorn
    Misthoorns worden gebruikt in weersomstandigheden waarbij het zicht op zee slecht is en vuurtorens, obstakels (zoals rotsen en kapen) en schepen niet visueel kunnen worden waargenomen. Men vindt misthoorns vaak nabij of op vuurtorens en aan boord van schepen. Het geluid van een misthoorn heeft altijd een lage toonhoogte, omdat lage tonen door het menselijk oor op grotere afstand kunnen worden waargenomen dan hoge.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16941
Over
Trefwoorden
  • seingeving
    Het doen uitgaan of in werking stellen van een sein, o.a. door het overbrengen van een bericht, bestaande uit een aantal letters, cijfers, woorden of tekens waarvan de betekenis tevoren in een seinbrief of seinboek is vastgelegd.(Van Dale groot woordenboek, 13e uitg., 1999 + AAT (bij: seinen))
Werk
Breedte
18.0 cm
Hoogte
15.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • schelp (dierlijk materiaal)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Bunschoten

Trefwoorden