Datering
Maker onbekend

Handwarmer

Handwarmer of lamp waarschijnlijk origineel vervaardigd in het Midden Oosten/Islamistische wereld. Door de cardanische ringen blijft het kleine olielampje (die de warmte afgeeft) rechtop staan. Daardoor blijft het brandende lont altijd aan de bovenkant waardoor de gebruiker niet zijn handen verbrand.

Gedetailleerde beschrijving

Koperen bol bestaande uit twee scharnierende helften. In onderste helft een cardanisch opgehangen halve bol. Geplaatst op koperen kous (ring). De bol is uitgevoerd in ajour. In top een roos gegraveerd en een rij bloemen. De rij daaronder zijn bloemen en krullen verweven met vijf dieren. Onder andere een hond, hert en tijger. De onderste rij, grootcirkel, bestaat uit bloemdecoraties. De onderste helft van de bol is vrijwel identiek aan de bovenste. De helften zijn scharnierend, een haakje sluit bol af. In de onderste bolhelft zijn drie cardanusringen bevestigd met in het midden een zwaar koperen bol met platte bovenzijde en gat in het midden. De bol is iets ovaal van vorm. In de bol is op bodem lood gegoten. De standaard is een koperen ring of mogelijk een zeilkous. Het ajour, gegraveerd tekens van de dierenriem. De bol is 18de-eeuws.

Identificatie
Titel
Handwarmer
Objectnummer
004538
Objectcategorie
Persoonlijke gebruiksvoorwerpen
Objecttype
 • verwarmingsartikel
  Plaats of toestel om iets te verwarmen of te verhitten.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15964
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • Gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 november 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen