Datering
Maker

Hengst "YE 3"

Scheepsmodel van de hengst YE 3.

Gedetailleerde beschrijving

NAAM/NUMMER: "YE 3". ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: vlakplaat met kniespanten. OPSCHRIFTEN: "YE 3" op de boegen en op het grootzeil. TUIGAGE: mast(en) met staand want: VASTE MAST met knecht in mastkoker, naturel, zwart boven de hommer, koper beslag. Metalen voorstag, bb.en sb. een hoofdtouw. KLUIVERBOOM: ongestaagd. zeilen met rondhouten en lopend want: ZEILEN: wit met grof aangenaaide lijken en opgestikte banen // achterlijk. GROOTZEIL: giek, licht gekromde gaffel, raklijn met kloten, 2 rijen reefknuttels, kraanlijn, piekeval, klauwval, smeerreep, schoot op overloop. STAGFOK: 1 rij reefknuttels, 9 leuvers, val, schoot op overloop. KLUIVER: vliegend, val, 2 schoten, hals via blok op de nok van de kluiverboom. STORMKLUIVER/BEZAAN: opgedoekt onder luik van de stuurkuip. EXTRA VAL op de voorsteven, loop door hetzelfde blok als de kluiver. ROMP: naturel, vlak, 3 gangen, boeisel, voor- en achtersteven. Gedekte voor- en achterplecht, 3 vlonders in het ruim. ZWAARDEN: zeezwaarden met koper beslag, uit 2 delen, groene kop. Zwaardlopers op kruisklamp tegen de achterbolder. Zwaardbouten verstelbaar in 3 standen. ROER: aangehangen, vissend, naturel, 3 koperen vingerlingen op 1 pen, groene kop, groen helmhout. Stuurboog met 2 pennen. Stuurkuip met luik. Grondtalie aan bb, zijlijn aan sb. GRONDTAKEL: aan bb. zwart stokanker met tros op braadspil met pal en 1 handspaak. Aan sb. naast de steven een snars. VERBLIJVEN: Achterpiek met luik. Achteronder met luik. Vooronder met deurtje aan sb in het mastschot, 1 luik in het voordek, en een schoorsteenvoet. SCHEEPSSIER: geel mannetje boven de vleugel. VLAGGEN EN WIMPELS: blauwe vleugel aan zwart scheerhout, met geel mannetje en gele top. STANDAARD/VITRINE: bijbehorende houten standaard. VISSERIJNUMMER YE 3: 15/11 1921: hengst met motor "Niets Volmaakt" (bruto/netto) 52/23 m3. Eigenaar: Adriaan Pekaar. Er werd met 2 man gevist op oesters en mosselen. Het vaargebied was de Zeeuwse Stromen. Vroeger heette dit schip de VLI 39. 5/11 1923 doorgehaald, thans ZZ 5. 15/1 1923: hengst met motor, "Niets volmaakt" (bruto/netto) 32/13 m3. Eigenaar: Ludovicus Stobbelaar. Hij vist op oesters en mosselen. Dit schip stond vroeger geregistreerd onder de nummers: CLN 5 (16/9 1911) en ZZ 5 (15/4 1918). 30/4 1930 werd dit schip voorzien van een 20 pk Kromhout. De weduwe L. Stobbelaar was geboren op 24/8 1880 en woonde in de Van Sandwijkstraat 38 te Yerseke.

Identificatie
Titel
Hengst "YE 3"
Objectnummer
007900
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • hengst (vaartuig)
  Zeeuws platbodemvaartuig met een hellende rechte voorsteven en een vrij rechte achtersteven, uitvallende zijden tot even boven de waterlijn en een vrijwel recht opstaand boeisel. Hengsten werden eertijds gebruikt op de Zeeuwse en Zuidhollandse stromen voor de visserij en de oester- en mosselkweek maar ook als vrachtvaartuig post- en veerboot. (MARDOC)
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13880
Werk
Breedte
31.0 cm
Hoogte
90.0 cm
Lengte
102.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 april 1965
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Yerseke
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae