Datering
Maker Johan Briedé

Vletten bij Den Helder

Gezicht op een dijk waarop vier vletten liggen.

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op een dijk waarop vier vletten liggen met de boeg naar links. De vletten liggen diagonaal in het doek en overlappen elkaar, alleen de voorste is helemaal te zien. Op de dijk staat een muur waarachter nog net de nok van een dak en een schoorsteenpijp te zien zijn. De lucht is blauw, rechts is een enkele wolk te zien waar voor langs enkele vogels vliegen.; Het doek is egaal en dekkend geschilderd.; Gemerkt: r.o. rode verf 'Briede 1942'; Versozijde: Spieraam l.b. rode stift 'R-529, m.b. stempel rode inkt (?), r.b. blauwe inkt 'ZZM 1950 2107', r.o briefje potlood (?) 'B 2 Enkhuizen', m.o rode inkt stempel (?), l.o. blauw; potlood '3/1939' LIJST: Hout, ZZM lijst, 4 open verstekken.

Identificatie
Titel
Vletten bij Den Helder
Objectnummer
002107
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13575
Over
Onderwerpen
  • Dijk
    Opgeworpen wallichaam, dat het land tegen het buitenwater (zee of rivier) moet beschermen of dat een droge passage door nat gebied mogelijk moet maken. (Thesaurus landschap)
  • Vlet
    In de ruimste zin een kleine roeiboot voor alle werk. In engere zin is een vlet een open doorgaans overnaads beplankte roeiboot met ronde spantvorm en een boven het water uitstekend voorschip dat gaandeweg smaller wordt. De boorden van de romp lopen samen op een klein spiegeltje of een klos. Het achterschip is gebouwd met een U-vormig spiegeltje. Soms wordt met een vlet gezeild maar doorgaans zijn ze bestemd om gewrikt te worden. Vletten worden ook van ijzer gebouwd. (MARDOC)
Werk
Breedte
56.0 cm
Hoogte
39.0 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Johan Briedé (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Den Helder
  • Laren
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden