Datering
Maker

Lessenaar

De vurenhouten lessenaar heeft aan de voorzijde drie panelen, elk beschilderd met een vrouwenfiguur, met daaronder resp. de woorden Geloof, Liefde, Hoop.

Gedetailleerde beschrijving

De vurenhouten lessenaar heeft aan de voorzijde drie panelen, elk beschilderd met een vrouwenfiguur, met daaronder resp. de woorden Geloof, Liefde, Hoop. De vrouw links draagt kruis en bijbel (geloof); de vrouwenfiguur in het midden heeft drie kinderen, waarvan er één op de arm wordt gedragen (liefde) en de rechtse figuur heeft een anker en een vogel (hoop). Deze allegorische figuren, welke voor zichzelf spreken, komen in de Hindelooper beschilderingen zeer vaak voor, maar dan zonder de hier wel aanwezige verklarende tekst. Wat de uitbeelding van de hoop betreft vraagt men zich af of de vogel, die altijd met het anker voorkomt, misschien iets te maken kan hebben met de duif uit de Ark van Noach.

Identificatie
Titel
Lessenaar
Objectnummer
004185
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • lessenaar
    Standaarden met een schuin blad en meestal een rand aan de onderkant van het blad om een boek of geschrift te ondersteunen zodat de lezer die ervoor staat het makkelijk kan lezen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13405
Werk
Breedte
71.0 cm
Hoogte
98.5 cm
Diepte
52.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden