Datering
Maker onbekend

Goudwentke van een Hindelooper vrouw

De wentke is een lange mantel meestal gemaakt van sits uit India. De wentke werd door de vrouw in Hindeloopen bij feestelijke gelegenheden gedragen. Dit wentke is bijzonder door het gebruik van goudverf. De contouren van de bloemmotieven zijn met goudverf geaccentueerd.

Gedetailleerde beschrijving

De jas is gemaakt van Indiase sits, de decoratie van de stof bestaat uit een fijn ruitmotief in donkerrood op een beige ondergrond.. In elk ruitje is een stip aangebracht. een dergelijk motief wordt ook wel kantpatroon genoemd. De lijntjes en de stippen zijn bespikkeld met goudverf. Daar overheen zijn ranken en bloemenin respectievelijk blauw- en donkerrood afgebeeld. e contouren zijn met goudverf geschilderd. De sterk getailleerde, nagenoeg tot de grond reikende japon, heeft lange nauwe mouwen en een in vele klokken uitlopende rok. Van voren hangt het kledingstuk open, waardoor de borstbedekking en het schort duidelijk uitkomen. In de mouw een splitje met haken en ogen. De afwerking langs mouwen, hals en voorzijde met rood-wit zijden langet, (met stermotief). Het strookje stems ontbreekt. De voering is van wit linnen.

Identificatie
Titel
Goudwentke van een Hindelooper vrouw
Objectnummer
002928
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13020
Werk
Breedte
37 cm
Lengte
141 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 10 juli 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden