Datering
Maker Herm Johanneszn. Elbers

Wimpel met zinnebeeldige voorstelling van landbouw, koophandel en zeevaart

De wimpels van de firma Elbers uit Zwartsluis zijn vaak beschilderd met personificaties van hoop, vrijheid en voorspoed. Ook mythologische figuren als Neptunus, god van de zee en Ceres, godin van de akkerbouw werden dikwijls afgebeeld. Mercurius, de god van de handel, wordt bijna altijd vergezeld door een haan, symbool voor de waakzaamheid.

Gedetailleerde beschrijving

Wimpel aan stok met oranje lint; het brede, witte bovendeel vertoont de geschilderde afb. van Neptunus en Mercurius met diverse goederen en attributen; verdere wimpel is verdeeld in rood, wit en blauwe stroken, waarvan de witte baan geheel is beschilderd met strikken, bazuinblazende engel, bloemenguirlande en wederom een engel, met trompet en lauwertak; gehele wimpel omzoomd met wollen franje in rood, wit en blauw; oranje kwastjes aan de einden. De wimpel is waarschijnlijk afgeknot aan ondereinde.

Identificatie
Titel
Wimpel met zinnebeeldige voorstelling van landbouw, koophandel en zeevaart
Objectnummer
004020
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • wimpel
    Een wimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12961
Werk
Breedte
60.0 cm
Lengte
280.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Herm Johanneszn. Elbers ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 november 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zwartsluis
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden