Datering

Hoofddoek

Ofschoon het doekje (dokie) in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de angehechte "akertjes" , wordt deze uitdrukking nog versterkt.Het halsdoekje voor de zondag is bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig rood; geruit katoentje, een z.g. bontje,; met de initialen in zwart; een donkerder paars/rood geruite katoen is voor lichte rouw, met de initialen in groen. voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje; voor iets minder zware rouw is er; een weinig wit in het zwart.voor hoogtijdagen en bijzondere gelegenheden gelden er weer andere doekjes; bv. het; doekje met rood voor Pinksteren of het doekje met snee- en stopwerk voor de rode en witte bruid mannen en kinderen dragen ook doekjes; zie de desbetreffende beschrijvingen van deze; doekjes en voor die van de hoogtij-dagen.

Rood geruite vierkante lap katoen met blauwe en witte strepen, in de vier hoeken zijn de initialen I.I. in friese letters gewerkt in zwarte borduurkatoen, aan drie hoeken hangt een zilveren roosjeshaakje met een wit garen geknoopt akertje, voor bijzondere gelegenheid

Identificatie
Titel
Hoofddoek
Objectnummer
005602
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hoofddoek
    Term die over het algemeen wordt gebruikt voor diverse soorten hoofdbedekkingen, bestaande uit vlakke textiel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12645
Werk
Breedte
44 cm
Lengte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen