Datering
Maker Frans Berntsen

Haven van Stavoren

Haven van Stavoren

Gedetailleerde beschrijving

Recht staat een klein gebouw waaraan wat witte netten hangen. Tegen het gebouwtje aan staan wast visatributten. De gebouwtjes staan op een kleine kade waar aan de linkerkant van de bebouwing een houten kruiwagen staat met daarop netten. Links is het water met een kleine aanlegsteiger. Hieraan liggen twee vaartuigen, beide van achter afgebeeld. Op de meest rechtse staat te lezen in witte letters 'ST 31'. In de achtergron is nog een stuk kade te zien met daaraan boten, links is bebouwing en een kleine sluis. De lucht is bewolkt. Waarschijnelijk is het werk met een paletmes geschilderd, dit geeft het schilderij een eigentijds karakter. Gemerkt: l.o. donkere verf 'Frans Berntsen'; Versozijde: paneel l.b. rode stift 'R-564-', l.o. zwart 'ZZM 1954 4971' rode stift 'R 564'. LIJST: Hout ZZM lijst

Identificatie
Titel
Haven van Stavoren
Objectnummer
004971
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12151
Over
Onderwerpen
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
  • Hoornse schouw
    Metalen schouw (ook wel metalen spekbak genoemd) die gebruikt werd voor de visserij.
Werk
Breedte
121.5 cm
Hoogte
79.5 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Frans Berntsen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hardboard
    Any hard, compact, rigid board, often made from wood fibers that have been stiffened under heat and pressure in a hot press. (Project Fotografie)Elke harde, compacte, stijve plank, vaak gemaakt van houtvezels die onder hitte en druk in een warme pers zijn verstevigd. (Project Fotografie)Hardboard is een plaat van geperste houtvezels en een thermohardende kunsthars. Masoniet is een soort. Het wordt als drager voor schilderijen gebruikt; in 1926 werd het voor het eerst geproduceerd. (Conservation Dictionary)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 oktober 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Stavoren
  • Nijmegen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden