Datering

Offerblok

Offerblok

Offerblok van hout met ijzerbeslag, de binnenkant is met ijzer bekleed. In het deurtje zit een slot waarvan de sleutel ontbreekt. Het offerblok is beschilderd geweest, de verf is echter sterk verweerd. Op het deurtje is nog de tekst te lezen; OFFER VOOR DE KERK.

Identificatie
Titel
Offerblok
Objectnummer
008642
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • ceremonieel object
  Objecten oorspronkelijk gemaakt voor de uitoefening van regerings, broederlijke, religieuze of andere georganiseerde en gesanctioneerde maatschappelijke activiteiten.
 • religieuze activiteit
  Activiteit in religieus verband of met een religieus doel; kerkelijke plechtigheid, protocol of ritueel van een religie e.d.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1125
Werk
Breedte
20.5 cm
Hoogte
32.0 cm
Diepte
15.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 juni 1968
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen