Datering
Vervaardiger onbekend

Kraplap

Kraplappen ontwikkelen zich van ondergoed in de 18de eeuw tot sierkledingstukken in de 19de en 20ste eeuw. Ontwikkeling Bu/Sp: 1880: kleine kraplap, aan schouders breder dan aan onderzijde, sluiting op de schouder, vrijwel ongesteven. 1900: zijkant recht, kraplap breder zodat hij uitsteekt, sluiting nog op schouder.; 1920: voor en achter langer, sluiting achter, stijver gesteven. 1940: kraplap wordt nog langer, zodat omstreeks 1960 de achterzijde tot de taille reikt. Hij wordt iets smaller. Stijf gesteven. In de winter wordt onder het jak een smallere of een dubbelgeslagen exemplaar gedragen. De stof van de kraplap varieert naargelang de situatie. Antieke sits voor speciale gelegenheden. Verder stoffen voor in het werk, de middag, de zaterdagmiddag en de verschillende rouwgraden.

Donkerblauw met witte motiefjes, vierjaars rouw. Ongebruikelijke stofkeuze. Is waarschijnlijk gemaakt van oud hemdrok. Ovale hals, sluiting achter. Gesteven, de zijkan- ten zijn omgevouwen, opgemaakt om onder het jak te dragen.

Identificatie
Titel
Kraplap
Objectnummer
B000660
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kraplap
  Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10445
Werk
Breedte
49.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 10 juni 1952
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen